Crème brûlée

torstai 12. maaliskuuta 2015

"The most important thing is to enjoy your life, to 
be happy, it's all that matters"

- Audrey Hepburn 
Tein sunnuntaina naistenpäivän kunniaksi jälkiruoaksi ihanaa crème brûléeta. Se on ollut yksi lempijälkiruoistani niin kauan kuin muistan ja on muuten melko helppo valmistettava kotonakin. Kaasupoltin on kyllä aika must tämän suhteen, mutta niitä löytää edullisesti nykyään monista paikoista. Esim. täältä

Tämä ohje on alkuperäisin Sikke Sumarin Ruokaa Rakkaudella -kirjasta. Ohjeella tulee neljä annosta.

Crème brûlée

3,75 dl kuohukermaa
1,25 dl maitoa
1 vaniljatanko
4 keltuaista
Noin 1 dl sokeria

Kiehauta kerma, maito ja halkaistu vaniljatanko. Poista vaniljatanko kiehautuksen jälkeen, mutta kaavi siemenet mukaan. 

Lisää ne kiehautuksen jälkeen kevyesti vaahdotettujen keltuaisten ja sokerin joukkoon. Sekoita huolella. Kaada mataliin ja uuninkestäviin astioihin. Paista uunissa 150 asteessa noin 45 minuuttia. Paiston jälkeen anna jäähtyä ja laita vielä jääkaappiin viilenemään (jääkaapissa pidän yleensä 1,5h-puoli päivää, riippuen siitä milloin tarjoilen). 


Lopuksi ripottele rauhassa viilenneiden crème brûléiden päälle sokeria ja paahda pinta kaasupolttimella.
(Vaniljatankoja ei muuten kannata heittää menemään, vaan ne kannattaa huuhtaista kevyesti ja laittaa sen jälkeen johonkin purkkiin sokerin seuraksi. Näin syntyy helposti ihanaa vaniljasokeria).
Crème brûlée on onnistuessaan taivaallista sellaisenaan, mutta itse tykkään tarjoilla sen tuoreiden marjojen kera. En jaksa nimittäin syödä kokonaista crème brûléeta, ellei sen seurana ole jotain raikasta. Kerran söin ravintolassa tämän herkun lisukkeena greippisalaattia, joka sopi myös erinomaisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lämmin kiitos kommentistasi!