5 tapaa oppia helposti Ranskaa

lauantai 25. lokakuuta 2014


1.HYÖDYNNÄ SOSIAALINEN MEDIA JA NETTI


Instagram ja Pinterest ovat tässä omia suosikkejani. Niiden avulla oppiminen on tehty todella helpoksi ja se tapahtuu usein jopa huomaamattomasti. Suosittelen seuraamaan Instagrammissa @frenchwords, Twitterissä @FrancaisToday ja Pinterestissä erilaisia tauluja, jotka keskittyvät ranskan kieleen (esim. French Learning, sieltä löytyy mieletön määrä opiskeltavaa loistavista fraaseista ja teemasanastoista peruskielioppiin). Näistä kaikista voi saada paljon irti, olit sitten aloittelija vai jo kieltä hyvin taitava. 


BBC:ltä löytyy muuten tosi hyvä sivusto, missä ranskaa voi myös oppia. Siellä on materiaalia suuret määrät. Loistava sivusto myös aloittelijalle. Halutessasi voit sivustolla myös tämän testin avulla testata ranskan taitosi.

2. ELOKUVAT JA TV-SARJAT

Katso tv-sarjoja ja elokuvia ranskaksi alkuperäiskiellä tai ranskaksi dubattuina! Kannattaa laittaa tekstitykset myös ranskaksi, se tehostaa ja helpottaa oppimista. Yllättävän tehokas tapa oppia ja myös hyvä keino saada "tuntumaa" kieleen. Itse olen esimerkiksi katsellut ranskaksi dubattuina niin Sinkkuelämää kuin mukavia muitakin elokuvia. Dubbaus ei kuitenkaan voita ranskalaisia elokuvia, omia ranskalaisia elokuvasuosikkejani ovat Koskemattomat, Amélie ja Nainen jonka nimi on Nathalie. 

3. KIELIKYLPY

Pidä itsesi jatkuvassa kielikylvyssä. Tämä toimii olit sitten kielen suhteen aloittelija tai edistyneempi. Katsele uutislähetyksiä ranskaksi (esim. France24 on loistava, 24/7 uutislähetyksiä, erityisen hyvä tablettiversio), lue joka päivä muutamat uutisotsikot ranskaksi (esim. Le Monde), kuuntele radiota (esim. Nrj, jolta löytyy peruskanavan lisäksi kanavat oikeastaan jokaiseen musiikkimakuun) ja yritä etsiä käsiisi luettavaksi ja ihmeteltäväksi mahdollisimman paljon ranskan kielisiä tekstejä (vaikkapa kosmetiikkapurkeista). 

4. OMAT KIINNOSTUKSENKOHTEET

Mikä sinua kiinnostaa? Valitse lukemista oman kiinnostuksenkohteesi mukaan. Ehkäpä muoti ja kauneus? Ranskan Vogue oma suosikkini tällä aihealueella. Tai kenties ruoka ja viini? Cuisine et Vins taas yksi suosikkini sen alueen lehdistä. Viimeksi mainitun lehden sivuilta löytyy muuten huikea määrä erilaisia reseptejä. Reseptien suomentaminen onkin kielitaidon treenausta parhaimmillaan! Lyhyimmät reseptit ovat sitä paitsi sopivan pituisia suomennokseen, vaikka olisit vielä aloittelija. Niitä suomentaessa ei aikaakaan niin paljon kulu. Appelsiinimarmeladista voisi olla hyvä aloittaa, iki-ihanat crêpes taas ovat astetta haastavampi. Ruokasanasto kertyy reseptejä suomentaessaan ja lukiessaan huomaamatta.

5. ITSELUOTTAMUS

Ranskan kieli on vaikeaa. Poikkeuksien poikkeukset, ääntäminen ja usein loputtomalta tuntuva opiskelu voivat lannistaa, mutta älä anna niiden. Jokainen sana kehittää kielitaitoa ja ainakin minulla kielitaito alkoi kohentua todella vasta sen jälkeen, kun päätin yksinkertaisesti olla tyytyväinen nykyiseen kielitaitooni ja käyttää sitä häpeilemättä. Käytä kieltä, oli tasosi sitten aloittelija tai kieltä paljon taitava.

PS. Jos sinulla on toiveena oppia Ranskasta vain alkeet esimerkiksi tulevaa matkaa varten, niin tässä muutama tärppi. Ohjeet miten toimia ravintolassa, shoppailusanastoa, tien ja muiden ohjeiden kysymistä, jälkiruokasanastoa (hyvin oleellinen) ja tärkeimmät sanat.

Ihastuttava kuva on Etsystä. Tuo olisi ihana taulu!

Toivon sinulle ihanaa viikonloppua!

Ps. Blogini koki ulkoasun raikastuksen. Jotkin asetukset saattavat olla vielä vähän hassusti, yritän saada ne viikonlopun aikana kuntoon.

2 kommenttia:

 1. Onnea uudelle ulkoasulle! Ei ranska minusta oikeastaan ole vaikea kieli, se vaatii vaan treenaamista, jos se on ensimmäinen romaaninen kielesi. Oleskelu Ranskassa ja mielellään vielä ranskalaisten kanssa on tarpeen, jotta ranskan oppii sujuvaksi. Ja varmaan opit, koska intoa näyttää olevan. Bon courage! (Me lähdetään muuten marraskuussa Monacoon ja Nizzaan!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Merja! Olen ranskan lisäksi opiskellut romaanisista kielistä italiaa, ranska on kyllä näistä kahdesta ehkä mielestäni helpompi, mutta molemmat tukevat toisiaan. Tuntuu, että ranskan kieli on varsinkin alkuun tiettyyn pisteeseen asti aika hankalaa (useimmille, ei tietenkään aina pidä paikkaansa), mutta siitä se sitten lähtee. Mutta muistan kyllä vielä miten helpolta ranskan kieli tuntui, kun olin venäjää muutama vuosi sitten tehokurssi -tyyliin opiskellut.

   Oi ihanaa! Toivotan jo etukäteen teille oikein ihanaa matkaa! Innolla odotan jo Ranska -aiheisia postauksia.

   Poista

Lämmin kiitos kommentistasi!