Hyvinvoinnin aakkoset

sunnuntai 17. tammikuuta 2016


Aamiainen

Päiväni alkaa aina aamiaisella. Siitä en tingi ikinä! Se on yleensä puuroa, jogurttia tai croissant. Syön yleensä aamulla suhteellisen kevyesti, mutta aina syön. Olen joskus ollut syömättä aamupalaa ja se on heti heijastunut loppupäivänä loputtomana nälkänä. 

Beauty

Minulle kauneus on elinehto. Haluan luoda sitä ympärilleni ja olla myös itse huoliteltu. Arjen luksusta on kauniisti aseteltu aamiainen, leikkokukat ja lakatut kynnet. Stressaannun sotkuisuudesta, joten tähän luonnollisesti kuuluu myös kodin pitäminen kauniina (=siivoaminen). 

Champagne

Rakastan samppanjaa ja hyviä viinejä. Joskus ravintolassa tai ystävien kanssa juhlimassa ollessa hyvä drinkki maistuu myös ihanalle. Siidereistä tai oluista en perusta ollenkaan, mutta hyvästä lasista viiniä kieltäydyn harvoin. Kohtuus on tässäkin asiassa perustani. Harvemmin juon yhtä tai kahta lasia enempää. Herkuttelujuomana juon nykyään myös esimerkiksi ihanaa ruusulimonadia, josta tuli suosikkini viime vuona, kun olin sairastumisen takia alkoholikiellossa jonkin aikaa. 

D-vitamiini

Kesällä auringosta, talvena purkista. Sekä näiden lisäksi myös luonnollisesti monipuolisesta ruokavaliosta (tässä tapauksessa siis kalasta oikeastaan).


Energia

Joskus vuosia sitten seurasin todella tarkasti paljonko saan päivittäin energiaa mistäkin ateriasta. Kalorien laskeminen osoittautui kyllä melko turhasti. Minusta on hyödyllistä tietää, paljonko energiaa suunnilleen on missäkin, mutta laskemiseen en kannusta ketään. Jokainen varmasti tietää, että hampurilaisateriassa on energiaa paljon enemmän kuin lohisalaatissa. Tässä asiassa luotan ehdottomasti kohtuuteen sekä maalaisjärkeen. Esimerkiksi rakastamani pähkinät ovat hyvin terveellisiä, mutta tosiaan sisältävät paljon energiaa. Tämän seikan vuoksi niitä ei syödäkään kerralla kokonaista pussillista. 

Feel good

Hyvä olo ei tule pelkästään terveellisestä ruoasta ja liikunnasta. Se on hyvin monipuolinen käsite. Minulle hyvä olo on tietenkin niin hyvää mieltä kuin myös herkullista ruokaa. Siihen kuuluu esim. myös leffaillat rakkaan kainalossa, liikuntahetket kuin shoppailukierrokset ystävän kanssa. Aina jos en koe oloani hyväksi tai jos mieltä painaa joku, niin ensin mietin, miten voisin tilannetta helpottaa joko ruokavalion tai jonkun konkreettisen tekemisen kanssa. Esim. tällä viikolla paras lääke suureen stressiin oli käydä parantamassa maailmaa sushin merkeissä ystävän kanssa. Joskus se paras lääke voi olla happihyppely ulkona!


Gourmet

Minulle gourmeeta on kaikki ruoka, mikä on laadukasta ja ennen kaikkea herkullista. Pyrin syömään kolme kertaa päivässä laadukkaasti. Laatu korvaa määrän! Ruokaa laittaessani kiinnitän ehdottomasti huomiota kauden antimiin. Parasta on tehdä ruokaa niistä raaka-aineista, jotka ovat sillä hetkellä parhaimmillaan (ja myös edullisimmillaan). 

Herkuttelu

Herkuttelen joka päivä, useimmiten palalla suklaata. Ja ihan tavallisella suklaalla, mistään raakasuklaasta en perusta. Suklaapala aamukahvin kera on minulle niin suurta luksusta, että en siitä hentoisi kyllä luopua. Mutta ei tarvitsekaan. Uskon, että on huomattavasti parempi syödä palanen suklaata joka päivä kuin kerran viikossa iso levy, josta saakin sitten kerralla mahdottoman paljon enemmän energiaa ja pahaa oloa kuin siitä seitsemästä palasta yhdessä viikosssa.Ihanat ajatukset

Ihanat ajatukset ja positiivisuus ovat oman arkeni kantava voima. Minulla on esim. Pinterestissä taulu, minkä ajatuksia käyn lukemassa silloin tällöin, kun erityisesti tarvitsee tsemppiä. Saattaa kuulostaa vähän hupsulta, mutta toimii ainakin itselläni. 

Juhliminen

Rakastan juhlia! On myös ihanaa käydä silloin tällöin kunnolla juhlimassa ystävien kanssa. Viimeksi juhlimme kunnolla uutena vuotena ja se riittääkin nyt hetkeksi. Jos juhlia on harvemmin niin minulla on sellainen periaate, että silloin voi herkutella mitä vain mieli tekee. Välillä juhlia osuu kylläkin enemmän ja silloin noudatan kohtuuden periaatetta. Eli lasillisella samppanjaa ja yhdellä palalla kakkua mennään!

Kohtuus

Uskon kultaiseen keskitiehen. Kaikkea kohtuudella. Herkuttelen, liikun ja syön kohtuudella. Minua hieman huvittaa aina ihmisten pakonomainen tarve välttää esim. pastaa. Kyllähän se pasta nyt kenet tahansa lihottaa, jos annoskoko ei ole kunnossa ja sitä joka päivä syö, mutta kerran viikossa normaaliannos tuskin lisäkiloja tuottaa. Rakastan myös esim. leipää ja en siitä ikinä luopuisi, en vain syö sitä joka päivä. Liikkuminen

Pyrin liikkumaan joka päivä. Työpäivinä minulle tulee valtavasti hyötyliikuntaa (yleensä lähemmäs 20 000 askelta), eli niinä päivinä en lähde yleensä erikseen lenkille, mutta vapaapäivinä teen barre-harjoituksen tai lähden lenkille. 

Marjat (ja hedelmät)

Rakastan marjoja ja hedelmiä! Syön niitä kausien mukaan, mutta on kyllä myönnettävä, että sorrun usein talvenakin ostamaan tuoreita marjoja pakastettujen lisäksi. Pakastettuja laitan yleensä smoothieen, tuoreet marjat ja hedelmät syön sellaisenaan. Suosikkejani ovat vadelmat, mustikat ja passionhedelmä. Rakastan kaikkea kirpeää, joten tyrnimarja ja puolukat kuuluvat myös suosikkeihini.


Nuts

Syön yleensä kolme kertaa päivässä, ruokavälit ovat joskus työkiireistä johtuen pitkiä, joten pidän nykyään aina mukanani pähkinöitä, jotka ovat tietenkin superhyviä, mutta myös pelastavat heikolla hetkellä. Täältä löydät muuten tosi hyvän Hesarin jutun pähkinöiden terveellisyydestä.


Oma hetki

Jokaiselle päivälle olisi hyvä luoda ainakin yksi oma ihana hetki. Se ei pitkää aikaa, vaan kiireisenä päivänä vaikkapa 15 min ihan vaan itselle voi olla aika luksusta. Minulle omaa aikaa on useimmiten aamuhetki, mutta se voi olla myös ihan mikä tahansa muu hetki päivässä. Tärkeintä silloin on vain tehdä omia ihania juttuja, nautiskella ja keskittyä itseensä. 

Pienet piristykset

Rakastan tehdä arkena pieniä piristäviä kaupunkikierroksia latte kädessä tai mitä tahansa, mikä sillä hetkellä piristääkin. Ne ovat ehdottomasti oma voimavarani! Tällä hetkellä se on ranskan opiskelujen uudelleen aloittaminen. Kävin Papershopissa hankkimassa vielä suloisen vihkon muistiinpanoille, joten välineet ovat ainakin kunnossa. Tähtäimenä kesälle suunnitteilla oleva ranskan matka. Arjen kiireet ainakin hetkeksi unohtuvat, kun pänttää kielioppia.

Quinoa

Rakastan quinoaa! Se on terveellistä, mutta myös todella hyvää. Quinoasalaatti on yksi lempiruoistani ja sitä voi varioida miten tahansa. Tuoreimpaan suosikkiini laitan reseptissä olevien ainesten lisäksi runsaasti granaattiomenan siemeniä ja mehua. 


Ranska

Rakastan ranskalaisten suhtautumista ruokaan. Se on hyvin lähellä omaa suhtautumista.  Syödään kauden antimia ja nautitaan, kohtuudella. Olen ehdottomasti hedonisti ja en pysty millään ymmärtää esim. raa'an maitorahkan syömistä.

Sokeri

En voisi ikinä luopua sokerista, mutta toisaalta en myöskään halua sitä turhan päiten kehooni. Sokerini haluan saada herkuista, jotka nautiskelen itse valitsemanani hetkenä, en esimerkiksi lounaastani tai jogurtista. Turhaa sokeria yritän vältellä parhaani mukaan! Tämän takia teen useimmiten itse ruokaa, puristan mieluiten itse mehuni ja en ikinä osta esim. kaupan maustettuja jogurtteja. Minua ärsyttää suunnattomasti erilaiset proteiinirahkat, joita mainostetaan hyvin terveellisinä, vaikka todellisuudessa monikaan niistä ei sisällä kovinkaan paljon proteiinia, mutta sokeria ja lisäaineita senkin edestä. 

Terveys

Haluan pitää omasta terveydestäni huolta ja vaalia sitä niiltä sairauksilta, jotka omilla valinnoilla voi välttää. Eli esimerkiksi kiinnittämällä huomiota ruoan laatuun, rasvoihin ja riittävään liikuntaan. 

Unelmat

Unelmointi on ihanaa ja monesti hyvä keino jaksaa sekä tsempata arjessa. Ja mikä sen ihanampaa kuin pitkäaikaisen unelman toteutuminen, kun sen eteen on todella tehnyt töitä ja nähnyt vaivaa. Omia unelmiani ovat tällä hetkellä ranskaan pääseminen kesällä sekä koiran hankkiminen.Vege

Olin ennen pitkään kasvissyöjä ja se näkyy kyllä edelleenkin ruokavaliossani. Kasvispainotteinen ruokavalio on niin hyväksi (ja niin hyvää)! Meillä ei esim. syödä perinteistä makaroonilaatikkoa vaan sen sijasta ihanaa tomaattipastaa

Water

Juo tarpeeksi vettä! Kailotan tätä aina myös ystävilleni. Veden vaikutus jaksamiseen ja ihan esim. ihon kuntoonkin on suuri. Aloitan aamuni aina isolla lasilla vettä ja samanlaisen lasillisen juon myös ennen nukkumaanmenoa. Päivän aikana kannan aina mukanani 

Xoxo

Suukot ja halaukset. Ilmainen ja ehkä myös paras keino hyvään oloon ja mieleen! 

Yoga

Teen jokapäivä pienen joogaharjoituksen. Se on täydellistä terapiaa stressinpoistoon kuin jumissa oleviin niskoihin. 15 minuuttia (tai jopa lyhyempikin) joogahetki voi olla yllättävän tehokas. 


Zzz

Unen vaikutus terveyteen ja yleisestikin omaan olotilaan on aivan valtava. Haluan aivan viimeisenä tinkiä hyvistä yöunista, koska se laskee suoritustehoani valtavasti ja huonosti nukkuneena olen vain kärttyinen kiukkukasa. 


Älska

Rakastaa, eli kaikista tärkeintä hyvinvoinnin kannalta.

Öljyt

Sisäisesti ja ulkoisesti. Yleensäkin hyviä, pehmeitä rasvoja käytän päivittäin. Niitä saa esimerkiksi pähkinöistä. Ruoanlaitossa käytän yleensä aina kasviöljyjä. Leivän päällä käytän aina voita (ellei lasketa oliiviöljyyn dippaamista silloin tällöin). Tämän vuoksi en kylläkään syö leipää päivittäin, vaan herkkuhetkinä. 
Kauneudenhoidossa öljyt ovat myös ihan ässiä. Etenkin hiusöljyt! Ne ovat pelastaneet monta hiuskriisiä. 

PS// Sopivan kuvamateriaalin löytäminen oli lievästi sanottuna pieni haaste. Kuva-arkistojen perusteella näytti siltä, etten söisi muuta kuin makeita herkkuja. Niistä nyt vain on tullut otettua kuvia enemmän kuin lenkkareista ja arkiruoista! :D

2 kommenttia:

  1. En ole juuri enää lukenut blogeja, mutta tänään, kun flunssa riivasi ja työasiat tökkivät, tuli mieleen ihana feel good- blogisi. Se tehosi, kiitos! Terkuin Lucky Traveller Merja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Merja! Et arvaakaan, miten hyvälle mielelle kommenttisi sai! Suurkiitos! Ja pikaisia paranemisia!

      Poista

Lämmin kiitos kommentistasi!