Täydellinen tomaattikastike

keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Kun edessäni on kasa täydellisiä tomaatteja (toki kuvassa näkyvät vihertävät saavat vielä kypsyä rauhassa), ei ole muuta vaihtoehtoa kuin tehdä rakastamaani tomaattikastiketta. Kirjoittelin täällä ohjeeni nopeaan tomaattimozzarellapastaan. Nyt julkaisen myös ohjeen siihen hitaampaan versioon, kun tomaattikastike tehdään alusta alkaen itse. Muuten ohje toimii samalla tavoin. 

Tällä ohjeella syntyvä tomaattikastike on ihan suosikkiani. Se meinasi hävitä parempiin suihin ennen kuin olin saanut pastan keitettyä, niin hyvää. 
Ihanat tomaatit ovat äitini rakkaudella kasvattamia! Ne ovat hieman ylikypsyneinä kuin tehtyjä tomaattikastikkeita varten. Rakastan laittaa ruokaa laadukkaista ja tuoreista raaka-aineista, enkä voinut olla myhäilemättä, kun näitä täydellisiä tomaatteja pilkoin kastiketta varten. 

Mikäli käytät tuoreita tomaatteja tässä reseptissä, niin niiden on oltava hyvin maukkaita. Hieman raakoja ja mauttomia tomaatteja ei kannata käyttää. Jos et löydä hyviä, niin voit tehdä tämän ohjeen myös säilötyistä tomaateista. Ne toimivat huomattavasti paremmin kuin mauttomat tomaatit. 
On muuten sanottava, että tomaattikastikkeen keittely on todella terapeuttista puuhaa. Hyvät tuoksut ja hiljalleen poriseva ihana kastike saavat minut ainakin rentoutumaan.
Täydellinen tomaattikastike

5 dl hyviä tomaatteja (mieluiten ylikypsiä, huomaathan että tuo 5 dl tarkoittaa todella 5dl, itse murskasin tomaatit jo niitä pilkkoessani ja murskattuina ne vievät vähemmän tilaa kuin isoina paloina)
2 valkosipulinkynttä
1 pieni sipuli
Basilikaa ja muita yrttejä oman maun mukaan
1 tl sokeria (käytän mieluiten tummaa sokeria)
Merisuolaa
Hyvää oliiviöljyä

Kuullosta ensin valkosipulit oliiviöljyssä. Lisää sen jälkeen pieneksi hienonnettu sipuli. Freesaa, kunnes sipuli läpikuultavaa. Lisää tomaatit ja merisuolaa. Anna porista hiljalleen vartin ajan välillä sekoitellen ja maistellen. Lisää sokeri, maista. Hauduttele vielä noin puoli tuntia. Muista sekoitella ja maistaa välillä. Tomaattikastike on valmista silloin, kun maistaessasi sinun tekisi mieli lusikoida se saman tien parempiin suihin. Voit halutessasi hieman soseuttaa tomaattikastiketta sauvasekottimella, mikäli haluat siitä sileämpää. 

2 kommenttia:

  1. Upeita tomaatteja! Tulipa nälkä, nyt keittiöön. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Merja! Mukavaa viikonloppua sinne myös! :)

      Poista

Lämmin kiitos kommentistasi!